Borba protiv trgovine ljudima: Zlo prisutno i u Bujanovcu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 10. novembar 2021. – Bujanovački Crveni krst izabran je za koordinatora lokalne mreže za sprečavanje trgovine ljudima na skupu održanom danas u Bujanovcu.

Važnost rešavanja ovog problema na teritoriji opštine, ali i saradnju svih relevantnih institucija istakao je i predsednik opštine Nagip Arifi koji je u uvodnom izlaganju izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja inicijative i preduzimanja konkretnih koraka ka realizaciji.

– Podrška lokalne samouprave neće izostati, jer je reč o zlu koje je prisutno i kod nas, a ako svi zajedno radimo imaćemo uspeha u tom pravcu – naglasio je Arifi.

Inicijativu za formiranje lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima pokrenuli su Odbor za ljudska prava iz Vranja i AT mreža, o čemu su Bujanovačke nedavno pisale.

– Program protiv trgovine ljudima Crveni krst realizuje od 2006. godine i do sada je o ovom problemu raznim akcijama i radionicama informisano oko 4.000 mladih. Pored edukatora, Crveni krst jedini ima trenera za obuku na programima borbe protiv trgovine ljudima – istakao je Bratislav Lazarević, sekretar Crvenog krsta.

Suzana Antić Ristić ispred Odbora za ljudska prava u Vranju, ukazala je da je u Bujanovcu, zbog geografskog položaja i blizine granice, i siromaštva ljudi, važno postojanje lokalne mreže i zajednički rad na podizanju svesti o ovom problem.

– U Srbiji je do kraja septembra bilo 34 žrtava raznih oblika trgovine ljudima, a među njima 10 devojčica. Tokom prošle godine od 59 žrtava 24 su bila deca, šesnaest devojčica i osam dečaka i zato je značajno da cela zajednica bude uključena. Informacija i znanje jesu najveća zaštita u borbi protiv trgovine ljudima – rekla je Antić Ristić.

Pored predstavnika lokalnih udruženja građana i medija, skupu su prisustvovali i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, OEBS-a, Koordinacionog tela i Sigurne kuće Vranjska Banja.

Početak rada lokalne mreže očekuje se naredne godine nakon usvajanje inicijative i predloga na Opštinskom veću i sednici Skupštine opštine.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *