Kon: Bez kovid propusnica od 24 sata

Bujanovac, 12. novembar 2021. Za sada neće biti uvođenja kovid propusnica koje važe 24 sata, jer trenutno nema adekvatnog sistema kontrole, kaže epidemiolog Predrag Kon.

On je naglasio da je očigledno da nove mere daju rezultate, ali je problem  što nisu još letos uvedene.

-Zaista je trebalo da budu donete još letos. A što smo tako popustili i prošle godine morate pitati one koji su bili za to. Uvođenje kovid propusnica 24/7 nije moguće jer nemamo kontrolne sisteme. Imamo ograničenje po pitanju sposobnosti masovne kontrole. Ovo je samo pitanje dokazivanja sposobnosti jer ljudi treba da se nauče da će biti kažnjeni ako ne poštuju mere – rekao je Kon u jutarnjem programu Kurir televizije, prenosi B92.

Po njegovim rečima, ključ uspeha u borbi protiv korone je razgovor sa mladima.

-Kod nas je ‘kul’ ne prihvatati virus i ‘kul’ je ići protiv mera. Katastrofalno je to naše ubeđenje da smo jači od svega. Važno je tražiti način i direktno razgovarati sa mladima. Na društvenim mrežama sam doživeo najveće batine tako da sam shvatio da je to borba sa vetrenjačama. Institucije za javno zdravlje moraju biti na društvenim mrežama, ali sve je to sterilno jer se ne pronalaze sa mladima tamo. Treba odgovarati laicima i imati strpljenja – rekao je Kon.

Epidemiolog je naglasio i da bismo sad imali znatni pad broja novozaraženih da je uveden predlog medicinskog dela Kriznog štaba koji podrazumeva zatvaranje na 10 dana nakon kojih bi bile uvedene kovid propusnice koje važe 24 sata.

-Dinamika epidemije onemogućava da se sve zna istog momenta. Kažu onda da smo kontradiktorni. Treća doza pokazuje da je i te kako dovoljna i da sprečava dalje prenošenje. U Izraelu čim su uveli treću dozu imali su nagli pad broja novozaraženih. Sa vakcinom je klinička slika značajno blaža i smrtnost je veoma niska. Ne razumem zašto još nemamo statistiku koliko je vakcinisanih preminulo. Ja sam lično pisao zahtev jer to mora da se zna. Do sad se pokazalo da vakcinisani ne mogu da se leče od svojih hroničnih bolesti zbog toga što ne stižu na red jer nevakcinisani zauzmu mesto u bolnici – kaže Kon.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *