Milković: Vlasnici mlekara u dogovoru obaraju otkupnu cenu mleka

Piše: N. Stevanović

Milković


Bujanovac, 22. oktobar 2021.
Jedine dve mlekare u bujanovačkoj opštini koje se bave otkupom mleka, Razvitak (Tomyplast) i Maj plus, u dogovoru obaraju otkupnu cenu mleka i već tri meseca ne isplaćuju ništa stočarima, tvrdi direktor Veterinarske stanice Miodrag Milković.

Vlasnik Razvitka Aleksandar Zdravković odgovora kontraoptužbama, a stočari kažu da će ako se ovako nastavi morati  da rasprodaju sva grla i egzistenciju obezbede baveći se drugim poslom.

-Meni je bujanovačka mlekara pre deset dana platila za mleko koje sam isporučio u julu mesecu, znate li vi šta znači to za jednog poljoprivrednika, za nekog ko živi od stočarstva, to je propast. Kolika je u julu bila cena zejtina, kolika je sada, sve je poskupelo, a ja čekam mojih 27 dinara po litru  – rekao je Bujanovačkim Jovica Mladenović iz Rakovca.

On je tako potvrdio deo optužbi koje je na račun mlekare i njenog vlasnika Aleksandra Zdravkovića izneo Milković.

Direktor Veterinarske stanice, naime, tvrdi da Zdravković i mlekara Maj Plus u Drežnici  u dogovoru obaraju cenu mleka ispod republičkog proseka od 30 dinara i praktično „drže u šaci“ lokalne proizvođače, jer su jedini otkupljivači sirovog mleka u opštini, pritom, kasne sa isplatom i po tri meseca.

Reagovao je zbog opasnosti da bujanovačka opština ostane bez stočnog fonda – a ostaće za 5 godina ako se ovako nastavi – konstatuje on.

-Pitanje za vlasnike tih mlekara je kako će da posluju kada seljaci rasprodaju krave zbog toga što im rade to što im rade. Seljaci ne mogu da izdrže da ne prime ni dinara tri meseca, rasprodaće sve, izgubićemo sav stočni fond. Zbog takvih otkupljivača je sve manje onih koji prodaju mleko, sada ih u opštini ima najviše 500-600 i sve ih je manje  – kaže Milković.

Po njegovim rečima, ovoga ne bi bilo da dve pomenute mlekare imaju konkurenciju, navodeći primer kompanije Imlek, koja, kako kaže, dolazi samo do Vladičinog Hana u otkup mleka.

-Ima indicija da se mleko iz bujanovačke opštine preprodaje u Nišu za 32 dinara po litru, a ovde ga otkupljuju za 28 dinara sa pdv – kaže Milković.

Ljuljzim Selmani, stočar iz Oslara, takođe, potvrđuje da ima velike probleme sa naplatom svojih potraživanja od obe mlekare, međutim, kaže da je cena koju dobija po litru 30 dinara, a ne 28 kao što tvrdi direktor Veterinarske stanice.

Inače, Veterinarska stanica se bavila otkupom mleka dve i po godine – do 2019. kada je sa tim prestala po nalogu Republičke poljoprivredne inspekcije.

Po Milkovićevim rečima, stočari su od Veterinarske stanice dobijali najveću cenu.

Vlasnik mlekare Tomyplast (nekadašnji Razvitak) Aleksandar Zdravković na Milkovićeve navode odgovara kontraoptužbama i, kako kaže, „odgovorno tvrdi da je laž sve što o njemu priča Milković“.

-On je meni otimao dobavljače, pa to mleko preprodavao. Milković je čovek koji direktno radi protiv ljudi u Bujanovcu i direktno radi protiv moje mlekare. Eto kaže da mleko plaćamo 28 dinara – još jedna laž, ja mogu da vam dokumentujem da je naša otkupna cena mleka 30 dinara po litru – kaže Zdravković.

Odbacio je i navode o udruživanju sa mlekarom u Drežnici sa ciljem obaranja cena i uslovljavanja stočara, rekavši da se njihova saradnja svodi na odnos prodavac-kupac.

-Miodrag Milković je uslovljavao stočare i prozvođače mleka, umatičavanjem i lečenjem stoke, uslovljavao ih je da ne prodaju mleko mojoj mlekari – kaže Zdravković.

Po Milkovićevim podacima, obe mlekare na dnevnom nivou otkupljuju po 3 tone mleka.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *