fbpx

Kurti: Neplaćanje struje na severu Kosova rešićemo sa EU, a ne sa Beogradom

Bujanovac, Priština, 16. novembar 2021. Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da krivicu za neplaćanje struje na severu Kosova snose nelegalne strukture Srbije.

Po njegovim rečima, o ovom pitanju će se razgovarati sa Briselom, a ne sa Srbijom, jer je to unutrašnja stvar zemlje, prenosi Klan Kosova.

-Za to što se ne plaća struja na severu krive su nelegalne strukture Srbije, jer što je više takvih struktura u godinama posle oslobođenja i proglašenja nezavisnosti, to je manje legitimiteta. Licenciranje kompanije je u nadležnosti Regulatorne kancelarije za energiju i oni će doneti odluku o tome. O pitanju energetike možemo da razgovaramo sa Briselom, ali ne i sa Beogradom, jer je to pitanje Kosova. Pošto je EU veoma angažovana oko ove teme, moći ćemo da razgovaramo sa njima. Dakle, ova tema se pokreće samo na relaciji Priština-Brisel, a ne Priština-Beograd – kaže Kurti.

On je na konferenciji za novinare govorio o inicijativi Albanije, Srbije i Severne Makedonije „Otvoreni Balkan“, za koju je rekao da se stav neće promeniti sve dok Srbija ne bude otvorena za Kosovo.

Shodno tome, dodao je, naziv „Otvoreni Balkan“ je pogrešan, jer je neistinit.

-Ne može biti otvorenog Balkana dok Srbija ne prihvati kosovske pasoše, pečate, diplome – kaže Kurti.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *