Ministarka Čomić: Priznavanje diploma, licence i udžbenike na albanskom da rešimo u roku od godinu dana

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 16. novembar 2021. – Na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu danas je održan društveni dijalog na temu obrazovanja za pripadnike albanske nacionalne manjine u okviru Sporazuma o sedam tačaka.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog  Gordana Čomić rekla je za naš portal da su priznavanje diploma, udžbenici na albanskom jeziku, licence za albanske nastavnike samo neka od pitanja o kojima se razgovaralo u okviru dijaloga i koji su prepoznati kao najvažniji.

 -Za godinu dana od danas nadam se da će svi ti problem biti skinuti sa liste, imaćemo neke druge probleme, ali ćemo znati da smo stekli elementarno poverenje u dijalog kojim ćemo rešiti sve probleme zbog dece koja dolaze posle nas, ne zbog nas – rekla je Čomić za Bujanovačke.

Kako je istakla, društveni dijalog je organizovan na inicijativu Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) zato što brinu o svojoj nacionalnoj zajednici i to je za nju najbolja vest.

-Onda smo tu svi mi koji želimo da probleme koje oni imaju najbrže rešimo – rekla je ministarka Čomić.

Dodala je da je pomoć Nacionalnog saveta Albanaca neophodna i dragocena kada je reč o licencama za nastavnike na albanskom jeziku, koji te licence nemaju zbog nedostatka sopstvene dokumentacije.

Govoreći o priznavanju diploma Albanaca kao pitanju sa političkim tonom, istakla je da mora postojati zajedničko razumevanje razloga zašto je taj proces u zastoju od 2018. godine, ali i o delikatnosti pitanja i o tome da nema spora da taj proces mora biti završen.

– Ljudsko pravo na dostupnost zarade na osnovu obrazovanja je nešto o čemu ćemo voditi računa kada budemo argumentovali zašto i proces o priznavanju diploma treba da bude otkočen i ubrzan – naglasila je ministarka.

Ona je izrazila zahvalnost NSA na inicijativi, ministru prosvete Branku Ružiću i  OEBS-u koji je kako kaže, omogućio dijalog i određivanje rokova u kojima će problemi biti rešeni.

Kako su Bujanovačke najavile u ponedeljak, pored ministarke Gordane Čomić dijalogu su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete Branko Ružič, šef misije OEBS-a Jan Bratu i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *