Kurti očekuje dogovor sa Srbijom za vreme njegovog mandata

Bujanovac, 17. novembar 2021. – Šef vlade u Prištini Albin Kurti očekuje da će Kosovo zaključiti sporazum sa Srbijom za vreme njegovog mandata i da normalizacija odnosa mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao kako ne može tačno predvideti kada će se to desiti, ali da očekuje da to bude pre istovremenog isteka njegovog i mandata američkog predsedika Džozefa Bajdena i šefa evropske diplomatije Džozefa Borela.

– Nedostaje napredak u dijalogu i to nije počelo sa nama, ali smo ukazali da se u avećem delu kasni zbog pogrešnog pristupa. Potpisani su štetni sporazumi za Kosovo, koje ni Ustavni sud, kakav je bio, nije mogao progutati. Potreban nam je novi pristup u kojem su građani dobitinici, sa uzajamnim priznanjem u centru svega – rekao je Kurti.

Naveo je da je pitanje nestalih tema oko koje se Kosovo može odmah angažovati.

Upitan o sastanku sa predsednikom Vučićem, on  kaže kako prvo treba videti kako će proći razgovori glavnih pregovarača Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bislimija.

– U principu ne kažem “ne” sastanku, ali se moraju znati i elementi tog sledećeg sastanka – rekao je Kurti.

O rešenju situacije sa sporazumom o Zajednici srpskih opština koji vlasti na Kosovu odbijaju da realizuju, a na čemu insistiraju i Srbija i Evropska unija, Kurti je kazao da se dijalog ne vodi kako bi Kosovo samo sebe dovelo u pitanje, već radi normalizacije odnosa.

– A za normalizaciju odnosa smatram da se Srbija treba mnogo više promeniti, mora se demokratizovati, uspostaviti vladavinu prava, suočiti se sa prošlošću i mora imati neku vrstu simetrije u pravima manjina – naveo je Kurti.

Ponovio je da Srbija trenutno troši na vojsku više nego ostalih pet ekonomija Zapadnog Balkana zajedno i da ona to ne radi zbog Mađarske ili Rumunije.

-Ova militarizacija Srbije je za nas zabrinjavajuća, kazao je Kurti.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *