Opštinsko veće odbilo i žalbe preduzetnika i zahtev Muslijua

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. novembar 2021. Svih 17 žalbi preduzetnika koji nisu prošli na opštinskom konkursu za subvencije Opštinsko veće je u ponedeljak odbilo, kao i predlog zamenika predsednika opštine Bujanovac Šćiprima Muslijua da se konkurs praktično poništi.

U raspravi koja je trajala duže od dva sata Musliju je zahtevao da se 12 miliona dinara, koliko je za subvencije predviđeno budžetom, ne raspodeljuje do sledeće godine.

-Da sve odložimo do februara ili marta naredne godine, a da za to vreme obezbedimo još novca, za sve one koji ovom odlukom komisije nisu dobili sredstva, a ispunjavaju uslove – izneo je Musliju predlog koji su podržali njegovi partijski saborci, većnici iz redova Pokreta za demokratski progres (PDP).

Predsednik opštine Nagip Arifi bio je protiv, kao i većina članova veća.

-To je neprihvatljiv predlog. Imamo 12 miliona u budžetu za ovu namenu u 2021. godini i treba ih iskoristiti. Za sledeću godinu možemo povećati iznos na 24 miliona i da ograničimo da subvencije ne mogu da dobiju oni koji su ih dobili u ovoj godini – rekao je Arifi.

Tokom dvosatne rasprave o tome šta raditi sa žalbama i odlukom komisije za vrednovanje projekata, većnici iz Muslijuove stranke su izneli niz kritika na rad komisije.

Zahtevali su obrazloženje o kriterijumima po kojima su prijave bodovane, navodeći primere da je preduzetnik koji zapošljava 10 radnika odbijen, a da su subvencije date firmama sa jednim ili dva zaposlena.

-Naravno da smo imali kriterijume. Ocenjivala se ideja, strategija, stepen šanse za ostvarivanje cilja, predviđena zapošljavanja i slično. Izabrali smo najbolje među najboljima. Mi praktično nismo odbili nijednu prijavu, već smo imali mali iznos na raspolaganju, tako da nisu mogli da dobiju svi – odgovorio je Islami, dodavši da je „komisija uradila izvanredan posao“.

Islami je više puta ponovio da komisija nije odbila nijednu prijavu, a potom dodavao – „osim nepotpunih“ i „onih sa projektima ocenjenim kao neodrživi“.

Sve žalbe preduzetnika, i onih sa nepotpunom dokumentacijom i onih sa nedovoljnim brojem bodova, Opštinsko veće je odbilo.

Kako je „objasnio“ predsednik opštine na kraju: Ne možemo usvojiti žalbe kad nemamo sredstva.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *