Žene, nema milosti za nasilnike

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 30. novembar 2021. –U okviru svetske kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, bujanovačko Udruženje Romkinja danas je na gradskom trgu delilo flajere sa porukom „Stop nasilju nad ženama“. Cilj udruženja je, kako kažu,  da pošalju poruku svim žrtvama i ženama koje trpe nasilje da nisu same.

Asima Ismaili

– Jedan od ciljeva ove akcije jeste da ukažemo na postojanje nasilja nad ženama. Na socijalno, ekonomsko, seksualno, fizičko i psihičko nasilje koje trpe. Cilj nam je i da podignemo svest kod građana o postojanju problema i da pošaljemo poruku svim žrtvama i ženama koje trpe nasilje da nisu same – rekla je za naš portal Asima Ismaili, predsednica Udruženja Romkinja Bujanovac.                   

Ona je istakla da u Bujanovcu nije bilo akcija informisanja građana sa precizno definisanim koracima za pomoć žrtvama nasilja, i da je, kako kaže, bitno da sve žrtve i žene koje trpe nasilje znaju kome da se obrate.

Sos telefon u Vranju na koji žene mogu prijaviti nasilje i nakon prijave dobiju sve potrebne informacije, prema njenim rečima, samo je korak ka pružanju zaštite.

– Na žalost institucije često ne reaguju na vreme kad ih žrtva nasilja pozove. Imamo slučaj žene koja je pretrpela nasilje, pozvala policiju i dobila odgovor da će neko doći tek nakon promene smene, za nekih 10 minuta, a ta žena je za to vreme mogla da bude ubijena – rekla je Ismaili.

Dodala je da se nasilje često ne prijavljuje ne samo zbog ekonomske zavisnosti žrtve prema nasilniku, već i zbog društvene osude.

– Našim aktivizmom je malo podignuta svest kod žena i prijavljuju nasilje, ali nam nedostaje sistemsko rešenje, da se te žene osnaže nakon takvog događaja jer su ekonomski vrlo često zavisne od nasilnika – rekla je Ismalili.

Nada se da će inicijativa za otvaranje SOS telefonske linije na albanskom, romskom i srpskom jeziku imati uspeha, jer je, dodaje, čest problem ćutanje žena i jezička barijera.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 zemalja.

Kampanja je počela 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *