Dačić: Ustav se ne menja zbog Kosova

Bujanovac, 1. decembar 2021. –Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić naglasio  je da se promena Ustava odnosi samo na odeljak koji se tiče izbora sudija i tužilaca i da nema veze sa pitanjem preambule o Kosovu i Metohiji.

– Naš stav je potpuno jasan, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije – rekao je Dačić.

Promene Ustava u oblasti pravosuđa uslov su za dalju reformu pravnog sistema, koja će između ostalog omogučiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracije, rekla je ministarka pravde Maja Popović, na sednici Skupštine Srbije u utorak.

Kako RTS prenosi, izmene Ustava Republike Srbije o kojima će se građani izjašnjavati na referendumu u januaru tiče se pravosuđa, konkretno izbora sudije i tužilaca koje treba da omoguće nezavisnost sudstva.

Umesto Narodne skupštine, sudije će birati Visoki savet sudstva u sastavu od 11 članova – šest sudija koje biraju sudije, četiri istaknuta pravnika koje bira Skupština i predsednik Vrhovnog suda.

Takođe, ukida se probni mandat sudija na tri godine, što je smatrano jednim od najvećih nedostataka važećeg Ustava

Kada je reč o javnom tužilaštvu, neće više biti zamenika javnih tužilaca i javne tužioce će birati Visoki savet tužilaca, a ne Skupština na predlog Vlade, kao što je bio slučaj do sada.

Visoki savet tužilaca ubuduće će imati 11 članova, petoro iz reda javnih tužilaca, četvoro bira skupština na predlog Odbora dvotrećinskom većinom, dok će članovi po položaju biti ministar i vrhovni javni tužilac.

Građani Srbije će se na referendumu 16. januara izjašnjavati na pitanje “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”

Prema novom Zakonu o referendumu da bi referendum bio uspešan potrebna je većina birača izašlih na birališta, dok je po starom zakonu bilo neophodno 50 odsto upisanih birača.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *