EU: Srbija da dozvoli kosovskim ministrima posetu Bujanovcu

Bujanovac, 1. decembar 2021. Evropska unija traži od Srbije da  razmotri odluku kojom se zabranjuje poseta kosovskih ministara Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

-Poseta je najavljena u skladu sa dogovorom i nema razloga da se ne dopusti. Pozivamo Srbiju da razmotri svoju odluku i dozvoli posete koje su prijavljene na odgovarajući način  – rekao je potrparol EU Petar Stano za Tanjug u sredu.

Kako je Bujanovačkim u subotu potvrdio predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, četvorica kosovskih ministara nisu dobili dozvolu srpskih vlasti za posetu.

U Briselu navode da je ova poruka EU identična poruci koja je prošle nedelje upućena Prištini i kojom se traži da se direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću dozvoli ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.

-Očekujemo od obe strane da u potpunosti primenjuju sve postignute dogovore, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama – dodao je Stano.

Podseća da su zvanične posete važan deo normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, jer daju priliku za više „interakcije i komunikacije“ među stranama.

Portparol EU zaključuje da posete moraju biti realizovane tako da podržavaju proces normalizacije i doprinose radu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *