NUNS: Policija da omogući novinarima da rade svoj posao

Bujanovac, 4. decembar 2021. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovali su na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da omoguće rad novinarima koji izveštavaju sa protesta.

„Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični“, ističu novinarska udruženja, prenosi Vranjenews.

U saopštenju se navodi da je neophodno da MUP poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad.

„U skladu sa tim pozivamo policiju da tokom najavljenih protesta i blokada ulica omoguće rad novinarskih ekipa. Novinari moraju biti zaštićeni i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta. Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje jedini su način da građani ostanu obavešteni“, navode iz novinarskih udruženja.

NUNS i NDNV su pozvali su novinare da kad god je to moguće jasno ističu da su novinari i da imaju kod sebe važeću člansku kartu novinarskih udruženja ili legitimaciju redakcije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *