Bislimi: Važnije nam je da ukinemo srpske strukture na Severu, nego ZSO

Bujanovac, 7. decembar 2021. Za Besnika Bislimija, potpredsednika kosovske vlade i šef pregovaračkog tima u razgovorima sa Beogradom, “mnogo je važnije ukinuti paralelne srpske strukture na severu Kosova, nego osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO)”.

-Ukidanje srpskih paralelnih struktura je mnogo važnije od Zajednice srpskih opština. Ovog stava se držimo i u Briselu. Paralelne strukture su još jače nego ranije. Oni su jači nego kada je doneta odluka da se ukinu – izjavio je Bislimi, prenosi prištinski portal Reporteri.

Dodao je da će se “paralelne strukture koristiti kako bi došlo do osnivanja ZSO“,

-Te strukture su uglavnom u oblasti bezbednosti, i dok formalno ne postoje,  zna se da rade. Ne kažem da su se ove strukture povećale u poslednjih osam meseci, ali kažem da su se povećale od kada je trebalo da budu ukinute – kaže on.

Poručio je da se po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, još uvek “ništa ne dešava”.

Po njegovim rečima, u Briselu potpisano više od 30 sporazuma i ZSO ni po čemu nije priorit u odnosu na druge sporazume.

-Ne može se reći da je ovo sporazum prvog ranga, od velikog značaja. Za nas svi sporazumi imaju isti značaj, za mene je možda važnije upravljanje integrisanim granicama od Zajednice srpskih opština – rekao je Bislimi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *