Netransparentnost Opštine Bujanovac uvod u prikrivenu korupciju

Piše: N. Stevanović

Nenadić

Bujanovac, 7. decembar 2021. – Netransparentnost u radu jedne opštinske  ili bilo koje druge vlasti pruža priliku za korupciju i da korupcija ostane sakrivena, kaže za Bujanovačke Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, u čijem izveštaju je Opština Bujanovac na poslednjem mestu među 145 lokalnih samouprava u celoj zemlji.

Netransparentnost u procesu zakupa opštinske imovine, poslovnih prostorija, u poslednje vreme je itekako uočljiva, kaže Nenadić

-Ako se ne objavljuju razlozi za donošenje nekih odluka, ili čak i same odluke koje donose opštinski organi to onda onemogućava građane, privrednike i sve one koji mogli da ukažu na eventualne nezakonitosti da to i učine. Tako se odluka koja ima štetne posledice ili pogoduje privatnim interesima sakrije i tako prođe – kaže Nenadić.

Sa nalazom Transparentnosti Srbija poklapa se i rezultat ankete našeg portala koji pokazuje da ogromna većina građana ispitanika (93 odsto) smatra da lokalna samouprava u Bujanovcu nije transparentna.

Posebno u oblasti budžeta i investicija, odnosno načinu na koji troši javni novac.

-Generalno kod Bujanovca, koji ima izrazito slab rezultat u našem izveštaju, nije samo problem u dostizanju nekih standarda koje postavljamo mi, već u ispunjavanju zakonskih obaveza. Tranparentnost po pitanju budžeta je zakonska obaveza. Minimum minimuma je recimo javna rasprava o nacrtu budžeta – ističe Nenadić.

Poslednje mesto Opštine Bujanovac po transparentnosti  za Salija Salihija, šefa kabineta predsednika opštine Nagipa Arifija, rezultat je “prethodne vlasti”, koju su, inače, činile stranke (PDD, PDP) sa kojima je Arifi sada u koaliciji

Inače, taj zakonski „minimum minimuma“, kako se izrazio Nenadić, opštinska vlast u Bujanovcu je ranijih godina ispunjavala tako što javnu raspravu za građane zakaže od 19 časova na dan slave Sveti Nikola, a pandemija korona virusa je poslužila kao izgovor da rasprave o budžetu prošle godine uopšte ne bude.

Opština bi trebalo da uključi građane, da im predoči šta planira, koje investicije, pa da se vidi šta oni misle o tome, da se tako dođe do nekih prioriteta. Opštine koje više slušaju građane ostavljaju im mogućnost da oni ranije tokom godine predlože neke svoje projekte. Na kraju, i ono što opština želi da uvrsti u investicije treba da bude u skladu sa nekim utvrđenim planom razvoja, a ne kako kome padne na pamet da gradi, asfaltira ili pravi kanalizaciju u ovom ili onom selu – ističe Nenadić.

To što smo na dnu po transparentnosti me uopšte ne čudi. S obzirom da lokalnu vlast zapravo čini interesna grupaciju koju vode Nagip Arifi i Šaip Kamberi naravno da neće biti transparentna – rekao je Mitrović

Netransparentnost u procesu zakupa opštinske imovine, poslovnih prostorija, kako kaže, u poslednje vreme je itekako uočljiva, a Bujanovačke podsećaju da je rukovodstvo Doma kulture u više navrata odbijalo da nam pruži informacije ko su zakupci najatraktivnijih lokala na gradskom trgu i po kojoj ceni, o čemu smo već pisali.

Poslednje mesto Opštine Bujanovac po transparentnosti  za Salija Salihija, šefa kabineta predsednika opštine Nagipa Arifija, rezultat je “prethodne vlasti”, koju su, inače, činile stranke (PDD, PDP) sa kojima je Arifi sada u koaliciji.

Potkrepljujući svoje tvrdnje o isključivoj odgovornosti prošle vlasti, a aktuelnih koalicionih partnera, Salihi je u pisanom odgovoru Bujanovačkim ustvrdio da se izveštaj Transparentnosti Srbija odnosi na 2020. godinu.

Podsećanja radi, nova vlast u opštini je formirana u julu mesecu prošle godine, tako da je Arifijeva Demokratska partija kao najjača stranka u vladajućoj većini imala pet meseci da utiče na krajnji – katastrofalan rezultat.

Zapravo i više, jer su podaci o transparentnosti lokalnih samouprava u trošenju novca iz budžeta, donošenju odluka, korišćenju opštinske imovine i podeli novca na konkursim prikupljani i u ovoj godini.

-Kada bude sledeće istraživanje Bujanovac će sigurno biti bolje rangiran nego prošle godine – naveo je Salihi u odgovoru našem portalu.

Narodni poslanik i šef bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović smatra da to što je opština Bujanovac u poslednjem izveštaju  „Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2021“ na samom začelju među 145 lokalnih samouprava u Srbiji pokazuje kako lokalna vlast vodi opštinu i kako se odnosi prema građanima.

–To što smo na dnu po transparentnosti me uopšte ne čudi. S obzirom da lokalnu vlast zapravo čini interesna grupaciju koju vode Nagip Arifi i Šaip Kamberi naravno da neće biti transparentna – rekao je Mitrović za Bujanovačke.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *