Dr Šekler: Omikron soj korone može biti dobar za čovečanstvo

Bujanovac, 8. decembar 2021. (Foto RTS snimak ekrana)- Omikron, novi soj Korona virusa, uprkos panici koja ga prati, karakterišu blaži simptomi bez upale pluća.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je za RTS da su glavni simptomi kod omikrona zamor, znojenje, bol u grlu, nema kašlja, nema curenja nosa, nema upale pluća, temperature kratko traju, liči na kratkotrajnu prehladu.

Odgovarajući na pitanje šta smo saznali do sada, da li je pojava ovog mutiranog soja kovida 19 dobra ili loša vest za čovečanstvo, Šekler ističe da su pojavu novog soja pratile panične vesti da postoji mogućnost da bude i gore.

„Ovaj put se desilo da bude bolje, mnogo je bolje i to je možda korak koji je virus trebalo da napravi u procesu prilagođavanja nama, da će se pandemija završiti nekom vrstom sporazuma, primirja između nas i virusa, svako treba da uradi deo stvari, da se zaštitimo, da preduzimamo mere, da pratimo uputstva stručnih ljudi, a virus da postane manje virulentan da izaziva lakše kliničke znake“, kaže Šekler.

Pominje se da je omikron preuzeo deo genetskog materijala drugog virusa, onog koji izaziva običnu prehladu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *