Kamberi: Albancima ne trebaju ministarska mesta u Srbiji

Bujanovac, 8. decembar 2021. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi kaže da zalaganje Albanaca u Srbiji za integraciju u državne institucije ne znači da traže ministarska mesta.

-Mi ne tražimo političke pozicije u Beogradu, već adekvatnu zastupljenost Albanaca u državnim institucijama – rekao je Kamberi na RTV21, prenosi prištinski portal Reporteri.

Podsetimo, integracija Albanaca u državne institucije bila je  na vrhu  liste zahteva koju je Kamberi predao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konsultacijama oko formiranja nove vlade prošle godinea od resora su tražili Ministarstvo za lokalnu samoupravu i, pored ostalog, mesto predsednika Koordinacionog tela.

Kamberi je utorak govorio i o službenoj upotrebi albanskog jezika, naglasivši da se Albancima uskraćuje to pravo i da ne mogu da ga ostvare već 21 godinu od kada je počeo politički proces sa državom.

Ocenio je da je vlast u Srbiji odbijanjem da izda dozvolu za posetu Bujanovcu, Preševu i Medveđi kosovskim ministrima  prekršila sporazume postignute sa Kosovom u Briselu.

-Verujem da je to namerno urađeno, najverovatnije zbog posete 28. novembra (Dan zastave), koji se u Preševskoj dolini obeležava brojnim aktivnostima – rekao je on.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *