Evropska unija posvećena Bujanovcu

Bujanovac, 11. decembar 2021. Evropska unija ostaje posvećena razvoju Bujanovca, Vranja i Preševa, poručile su EU diplomate tokom posete jugu Srbije.

Lokalni razvoj na jugoistoku Srbije i upravljanje migracijama bile su glavne teme posete delegacije predvođene ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom  Vranju, Preševu i Bujanovcu.

Delegacija se sastala sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Ragmijem Mustafom i gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem  i tom prilikom je potvrđena posvećenost EU razvoju ove tri lokalne samouprave.

Prilikom posete prihvatnom centru u Preševu,  ambasador Žiofre istakao je humani pristup migracijama koji je Srbija zauzela obezbeđujući svim migrantima hranu, zdravstvene usluge i obrazovanje bez obzira na njihov pravni status.

“Jako cenimo human način na koji je Srbija pristupila tretmanu migranata i izbeglica osiguravajući im osnovne uslove za život. EU je do sad obezbedila 130 miliona evra i nastavićemo podršku, jer je ovo pitanje koje zahteva angažman svih. Upravo na Međunarodni dan ljudskih prava hteo bih da istaknem važnost vladavine prava, demokratije i zaštite prava svakog pojedinca. Takođe, Srbija je vredno radila i na usklađivanju svoje politike migracija i sistema azila i pravnog okvira sa pravnim tekovinama EU i  za veoma kratko vreme je uradila ono što bi inače moglo da traje mnogo duže”, izjavio je ambasador Žiofre ističući dobru saradnju EU i Srbije u upravaljanju migracijama.

Ambasadori Portugala i Belgije takođe su izrazili zadovoljstvo onim što zajednički rade Srbija, EU i UNHCR u Preševu, Vranju, ali i drugim prihvatnim centrima širom Srbije.

“Nadam se da će migraciona politika Srbije nastaviti da prati osnovne vrednosti EU i ljudskih prava, te nastaviti da bude inkluzivna, podržavajuća i humana, jer iznad svega, svi smo ljudska bića”, istakla je ambasadorka Portugala, Virdžinija Mendez da Silva Pina.

“Ovde smo da pokažemo podršku svemu što EU radi u Srbiji, bilo u prihvatnim centrima, razvoju malih i srednjih preduzeća ili u drugim oblastima. U svemu tome smo svi mi zajedno akteri, ponosni da su sve investicije EU dobro iskorišćene i u korist građana”, dodao je ambasador Belgije, Kun Adam.

Delegacija je obišla i radove na centru za azilante u Vranju, koji finansira Evropska unija, kao i preduzeća koja su dobila bespovratna sredstava kroz EU programe.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *