Trg u Bujanovcu nikad lepši, ali sumnja u javnu nabavku ostaje

Bujanovac, 13. decembar 2021. –I dok gradski trg u Bujanovcu sija punim sjajem i nikada lepše nije izgledao pred novogodišnje praznike, utisak kvari  sporvedeni postupak javne nabavke koji stvara sumnju da je firma Art dekor iz Preševa bila favorizovana.

U postupku javne nabavke za novogodišnje ukrašavanje trga u Bujanovcu Opština je ponudila posao i firmi Bliniks iz Preševa koja se bavi fotografskim uslugama.

Fotografska radnja potom šalje ponudu od 1,18 miliona dinara, iako je bilo poznato da je za ukrašavanje trga Opština izdvojila milion  dinara, što je i stajalo u pozivu.

Ova ponuda je odbijena, a posao dobija drugi ponuđač Art Dekor sa cenom od 830.000 dinara, firma koja je bila nedavno zadužena i za dekorisanje na porodičnom slavlju predsednika opštine Nagipa Arifija, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Zakon o javnim nabavkama (član52) kaže da “naručilac može da, istovremeno sa objavljivanjem javnog poziva, uputi poziv privrednim subjektima koji su prema njegovim saznanjima sposobni da izvrše nabavku”.

Ne ulazeći u sposobnost fotografske radnje za pružanjem dekorativnih usluga, niti da li je namerno ili slučajno poslata ponuda iznad utvrđene vrednosti u javnom pozivu, sam postupak ostavlja prostor za sumnju kako se raspolaže javnim novcem.

Podsetimo, prethodnih godina za ukrašavanje grada nisu izdvajana velika sredstva, tek 2018. godine je za tu namenu izdvojeno 400.000 dinara.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *