Arifi: Zbog nepriznavanja kosovskih diploma sve više mladih napušta Bujanovac

Bujanovac, 14. decembar 2021. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi sastao se u Prištini sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i izvestio ga, kako se navodi u saopštenju Kurtijevog kabineta, da Srbija pokušava da promeni demografiju Bujanovca i Preševa brisanjem prebivališta Albanaca.

– U Srbiji postoji zakon o brisanju građana iz registra ako nisu na adresama prebivališta koje su naveli, međutim to brisanje ili pasivizacija se sprovodi selektivno i zbog toga najviše ispaštaju Albanci. Za nas ovo delovanje srpske politike predstavlja nameru da se dođe do demografskih promena u opštinama sa albanskom većinom – rekao je Arifi.

On je predočio i problem nepriznavanja kosovskih diploma od strane Srbije što, kako je rekao, onemogućava zapošljavanje i podstiče migraciju stručnjaka u zapadne zemlje.

Kurti je rekao da je na sastancima koje je imao u Briselu sa srpskom stranom, ali i na svim ostalim sastancima i međunarodnim konferencijama, stalno ponavlja da je u cilju očuvanja mira, bezbednosti i dugoročne stabilnosti, neophodan reciprocitet u pogledu  prava manjina u zemljama regiona.

-U Briselu se insistira na pitanju diploma, sertifikata, vozačkih dozvola, ali Srbija i dalje odbija da prizna zvanična dokumenta Republike Kosovo  – istakao je Kurti.

On je naglasio da će kosovska vlada uvek biti otvorena za saradnju i pomoć albanskom narodu i zamolio albanske lidere da sarađuju i koordiniraju političke akcije.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *