Kamberi u Skupštini: Za Albance nema mesta ni u sudovima u Preševu i Bujanovcu

Bujanovac, 15. decembar 2021. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi tvrdi da se Albancima uskraćuje pravo na zapošljavanje u pravodsudnom sistemu Srbije.

Kamberi je sa sednice Skupštine Srbije u utorak ministarki pravde Maji Popović uputio pitanje kada će Albancima biti omogućeno da se zapošljavaju u Sudu za prekršaje u Preševu, Osnovnom sudu u Bujanovcu i Osnovnom tužilaštvu u Vranju, koje pokriva i teritoriju Osnovnog suda u Bujanovcu, pozivajući se na član 77, stav 2 Ustava Republike Srbije.

-Visoki savet sudstva je 14. oktobra dao saglasnost na predlog  kandidata koji se prvi put bira za sudiju Suda za prekršaje u Preševu. Ovom odlukom za sudiju je predložen  kandidat Igor Nikolić, samostalni saradnik Službe za katastar iz Vranja. Ništa ne bi bilo neobično u ovoj odluci da među kandidatima koji su konkurisali za isto mesto nije bilo kandidata albanske nacionalnosti sa položenim pravosudnim ispitom ili završenom Pravosudnom akademijom, i da se ne radi o Sudu za prekršaje koji se nalazi na teritoriji opštine sa preko 90 odsto albanskog stanovništva – rekao je Kamberi.

Podsetio je da Ustav Republike Srbije, stavom 2. člana 77. garantuje pravo manjina na „odgovarajuću zastupljenost u radu u državnim i javnim ustanovama”.

-Ovakva politika zapošljavanja u pravosudnom sistemu, kojom se uskraćuje pravo Albancima na integraciju, nije ni u duhu člana 77 Ustava Srbije, niti u duhu preporuka Visokog komesara OEBS-a – poručio je Kamberi.

Zaključio je da kredibilitet institucija zavisi od poverenja koje građani imaju u te institucije, dok poverenje građana u državne institucije u multietničkim sredinama, pre svega, zavisi od angažovanja predstavnika nacionalnih manjina u tim institucijama.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *