„Brankovci“ u Španiji

Bujanovac, 22. decembar 2021. Projekat koji su osmislili nastavnici  bujanovačke Osnovne škole “Branko Radičević” omogućio je da  šestoro učenika ove škole otputuje u Španiju, gde sa svojim nastavnicima učestvuju u projektu mobilnosti  „Motivation III – 21st century students“  u gradu Baza na jugu Te zemlje.

Ovo je prva mobilnost na koju su učenici otišli, a projekat u okviru programa Erasmus  otpočeo je 2019. godine u školi u Bujanovcu, koja je tada bila domaćin partnerskim školama.

Osim škole iz Srbije u projekat su uključeni i učenici i nastavnici iz Poljske, Španije, Rumunije i Turske.

-Cilj ove mobilnosti je međusobno upoznavanje učenika, učestvovanje u zajedničkim radionicama, interkulturalna saradnja i razmena iskustava sa mladima iz Evrope – kaže korodinator projekta Maja Antić Jovanov, nastavnica u bujanovačkoj školi.

Kako je navela, zemlja domaćin, Španija,  pripremila je bogat program.

Bujanovčani će se tokom boravka u Španiji  upoznati  sa bogatom istorijom i tradicijom te zemlje,  sa svojim vrsnjacima iz Evrope će učestvovati u školskoj predstavi, obići arheolosko nalazište u blizini Baze kao i Arheoloski muzej grada, inače nekadašnju kuću čuvenog španskog pisca Servantesa.

Posetiće i Granadu za koju se ustalila izreka da “Ko nije video Granadu, nije video ništa”, ponosno kaže Antić Jovanov.

-Iskustvo boravka u drugoj zemlji za sve predstavnike naše škole  je izazovno, a u isto vreme vrlo lepo i korisno, jer im pruža priliku da uče da se snalaze u novim prilikama, da se druže i da rade sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, da ih upoznaju sa našom kulturom i tradicijom, ali i da upoznaju njihove – kaže nastavnica.

Erasmus+ je najveci program Evropske unije za mlade, obrazovanje, osposobljavanje i sport.

Učešćem u tako velikom projektu, dodala je, OŠ “Branko Radičević” pokazuje da želi da bude u korak sa školama u Evropi.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *