Zadruga „Bujanovčanka“ deli svinje uzgajivačima

Piše: D. Stošić

 

Bujanovac, 30. decembar 2021. – Zemljoradnička stočarska zadruga “Bujanovčanka” iz Bujanovca dobila je 25 priplodnih rasnih grla svinja i opremu za svinjarstvo od Ministarstva za brigu o selu.

Kako je za naš portal rekao Srećko Jordanović, direktor ove zadruge, na konkursu podrške zadrugama Ministarstva tražena su sredstva za nabavku opreme za farme i za rasna grla čiste rase jorkšir i landras.

– Imali smo program za oblast svinjarstva jer se 5 od 6 zadrugara bavi svinjarstvom. Pet zadrugara koja se time bave dobijaju po 5 priplodnih nazimica u čistoj jorkšir i landras rasi, kao i dva nerasta – kaže Jordanović.

Ono što će zadrugarima biti obaveza jeste da, kako kaže, čuvaju grla, oplođuju čiste rase i da onda natrag zadruzi vrate za jedno dobijeno dva grla.

– Nakon toga, zadruga će vršiti prodaju tih grla čiste rase novim potencijalnim proizvođačima, sva ta grla će biti umatičena uz pravo za redovnu subvenciju od države koja za svaku krmaču ide i po 15.000 dinara godišnje – pojašnjava Jordanović.

Po  njegovim rečima, ideja je da se na području Bujanovca poboljša rasni sastav grla, da se donese čista rasa koja će imati dobre produktivne karakteristike, koja će davati kvalitetnu prasad i tovljenike sa visokim procentom mesa.

Pored rasnih grla, zadruga je dobila i mešaone za stočnu hranu, betonske rešetkaste podove, razne hranilice i pojilice kao neophodnu opremu za farmu svinja.

 

Kako je naš portal ranije pisao, program pomoći zadrugama preko Ministarstva za brigu o selu predviđao je pola milijardi dinara za stare i novoformirane zadruge.

Za Zemljoradničku stočarsku zadrugu “Bujanovčanka” izdvojeno je 7,49 miliona dinara.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *