Savetnik Vjose Osmani: Kosovsko državljanstvo za Albance Bujanovca, Preševa i Medveđe

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. januar 2022.  (Foto: epa-Valdrin-Xhemaj) – Vlada u Prištini krajem godine je usvojila nacrt dokumenta koji će omogućiti kosovsko državljanstvo građanima Bujanovca, Preševa i Medveđe, koji su živeli na Kosovu najmanje pet godina od 1999. godine, objavio je na Fejsbuku Artan Murati, politički savetnik kosovske predsednice Vjose Osmani.

“U nacrt su uneti predlozi kabineta predsednika kojima se omogućava da Albanci iz Medveđe, Preševa i Bujanovca dobiju državljanstvo Republike Kosovo. Tačnije, svi građani iz Preševa, Medveđe i Bujanovca koji su u Republici Kosovo boravili najmanje pet godina od 12.06.1999. do 31.12.2021, dok će u pogledu proceduralnih kriterijuma biti regulisan podzakonskim aktima koje donosi Ministarstvo unutrašnjih poslova“, naveo je Murati.

Murati je u sredu objavio da je nacrt, iz kojeg će proizići Zakon o državljanstvu, usvojen 29. decembra 2021. godine, međutim nekoliko sati kasnije objava je nestala sa njegovog profila.

Objavu su preneli portali na albanskom jeziku, a vest je na Fejsbuku podelio i predsednik Nacionalnog saveta u Bujanovcu Ragmi Mustafa.

Prema Muratijevim rečima, sledeći korak je izrada zakona i usvajanje u Skupštini.

„Albanci iz doline nikada neće biti ignorisani. Institucionalna koordinacija je na najvišem nivou i to će doneti pozitivne rezultate. Sledeći korak je izrada zakona i usvajanje u Skupštini“, zaključio je on.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *