Albanci o referendumu: Samo kompletna promena Ustava garantuje demokratizaciju Srbije

Bujanovac, 12. januar 2022. – Ustavne promene u sferi pravosuđa, o kojima će se građani izjašnjavati na referendumu 16. januara, ne donose suštinske demokratske promene u Srbiji i na samim građanima je da li će glasati za njih, smatraju albanski politički lideri.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa kaže da su Albanci očekivali suštinske ustavne promene zasnovane na demokratskim i evropskim principima kojima bi Srbija bila definisana kao građanska država.

„Ovako Srbija ostaje definisana kao država većinskog naroda, što znači da su članovi drugih nacionalnih zajednica zapravo građani drugog reda“, kaže Mustafa.

Prema njegovim rečima, Albanci su očekivali „suštinsko određivanje Ustava prema preambuli, prema Kosovu i nacionalnim zajednicama u Srbiji, kojima treba obezbediti više prostora za njihova prava, slobodu i ravnopravnost“.

„Mislimo da ovakve promene to ne donose. U ovom kontekstu ove promene suštinski ne rešavaju i ne uređuju društvo na način na koji bi trebalo da se uredi – na demokratskim i evropskim principima kao građanska država“, kaže Mustafa.

On dodaje da su „u Preševskoj Dolini kao i u drugim delovima Srbije građani skoro potpuno neinformisani o predloženim ustavnim promenama i da su samim tim i nezainteresovani za njih“.

„Svakako, odluka o učešću na ovom referendum je na političkim partijama i samim građanima“, napominje Mustafa.

Prema mišljenju narodnog poslanika Šaipa Kamberija, samo kompletna promena Ustava Srbije stvara šansu za stvaranje pravne države i njen evropski put.

Kako naglašava, Ustav Srbije ne može biti u službi države, prava i evropskih vrednosti podelom građana na one prve i druge, te da je neophodno promeniti nekoliko njegovih članova.

Najpre, kako kaže, član 1 koji kaže da je „Republika Srbija država srpskog naroda“, zatim i „etnonacionalističku himnu Bože pravde“

„Da ne govorimo o članu 182 koji spominje Kosovo i Metohiju kao autonomnu pokrajinu Republike Srbije“, kaže Kamberi.

„Bez uklanjanja i preomene ovih članova, kao i ostalih koje etnički dominiraju i centralizuju državu, ne može biti vladavine prava i evropeizacije“, zaključuje Kamberi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *