Nastavnici traže zapošljavanje bez protekcije

Bujanovac, 12. januar 2022. – Organizacija “Nauči me” iz Niša pokrenula je inicijativu za pošteno zapošljavanje nastavnika u školama jer trenutni zakonski okvir ne nudi jasne kriterijume, saopšteno je iz te organizacije.

Kako pišu Južne vesti, inicijativom “Pošteno do posla” upućen je apel nadležnima da što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili mogućnost da radno mesto nastavnika bude kupljeno, poklonjeno ili oteto.

Iz organizacije kažu da su početkom januara uputili apel predsednici Vlade, Odboru za obrazovanje Narodne skupštine i resornom ministarstvu da se zakonom reguliše zapošljavanje nastavnika u stalni radni odnos i da se za to uvedu jasni kriterijumi, a ne da zavisi od diskrecione odluke direktora.

– Obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2.500 nastavnika ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti – navodi se u saopštenju.

Ističu da su nakon sprovedenog istraživanja rezultati pokazali da samo osam škola u Srbiji ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se rukovodi konkursna komisija za prijem novih radnika.

To dovodi do toga da umesto nastavnika sa dužim radnim stažom i dokazanim rezultatima, u stalni radni odnos budu primljeni oni sa manje kompetencija i kvalifikacija, poručuju iz organizacije “Nauči me”.

– Kako je isti direktor i jedina instanca koja rešava eventualne žalbe, nezadovoljnim kandidatima ostaje mogućnost da pravdu zatraže samo na sudu – zaključuju u saopštenju.

Smatraju da to omogućava korupciju i ograničava javnost u radu škola koje se finansiraju iz budžeta.

Predsednik organizacije “Nauči me”, profesor Milan Petrović iz Niša odbijen je za stalno zaposlenje u gimnaziji “Svetozar Marković” iako je proglašen za jednog od najboljih edukatora u Srbiji i zbog toga  traže da se preciziraju kriterijumi za prijem u stalni radni odnos u školi.

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *