Dr Šekler: Početak kraja korone

Bujanovac, 24. januar 2022. – Ne treba razmišljati o četvrtoj dozi vakcine, osim za one koji su oštećenog imuniteta, za onkološke pacijente i jako stare osobe – rekao je virusolog Milanko Šekler.

On je u razgovoru za RTS rekao da pandemija ide u dobrom pravcu, iako se još ne može reći da je koronavirusu odzvonilo.

Naglasio je da je omikron dobra najava i uvertira za okončanje pandemije, ali da ne treba da bude opuštanja u daljem sprovođenju vakcinacije.

– Za sada ide u dobrom pravcu, ali moramo i mi da pomognemo našem neprijatelju da se dostojanstveno povuče, da pređe u humane korona viruse, da izaziva sve manje problema, da ako mutira mutira u tom pravcu. A da bismo do toga došli moramo da shvatimo da je vakcinacija jedini izlaz – istakao je Šekler.

Dodao je da su u državama sa visokim procentom vakcinisanih, smrtnost i hospitalizacija toliko niski da se stanje ne može porediti sa prethodnim talasom.

– Sedam puta manje je umrlo ljudi u ovom talasu omikrona nego od prethodne delte – kaže Šekler.

Poručio je i da deca treba da idu u kolektive, iako su u ovom periodu uvek najveći skokovi nakon polaska u drugo polugođe i dodao da je veliki deo dece prošao sa asimptomatskim i blagim simptomima, mada se pojave i slučajevi koji odskaču od proseka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *