Novi uslovi za penzionisanje

Bujanovac, 25. januar 2022. (foto Tanjug) – Za penzionisanje žena u ovoj godini važe novi, oštriji uslovi, dok su za muškarce pravila ostala ista.

Zahtev za starosnu penziju mogu podneti dame sa 63 godine i četiri meseca života, umesto 63 godine i dva meseca, koliko je bilo potrebno da imaju za penzionisanje u 2021. godini.

Zakonski minimum za godine radnog staža je isti i iznosi 15 godina.

Uslovi za penzionisanje muškaraca, kada je reč o starosnoj penziji su bez promena-potrebno je 65 godina života i 15 godina radnog staža.

Međutim, granica i uslovi za odlazak u prevremenu penziju u ovoj kalendarskoj godini su nešto drugačiji za oba pola.

Za muškarce potrebno je 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života, dok su uslovi  za žene minimum 39 godina i osam meseci staža i najmanje 59 godina života.

Takođe, odlaskom u prevremenu penziju, ona se umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije.

I muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina radnog staža uz samo jedan uslov-redovna uplata doprinosa tokom svih 45 godina od strane poslodavca.

Poslednje izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju bile su 2014. godine i prema tom zakonu, starosna granica za penzionisanje žena se menja u rasponu od dva do šest meseci godišnje sve do 2032. godine, kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *