NSZ daje novac poslodavcima za zapošljavanje

Bujanovac, 3. februar 2022. – Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 12 javnih konkursa za pružanje direktne finansijske podrške poslodavcima i nezaposlenima koji su na njihovoj evidenciji.

Siniša Knežević iz Nacionalne službe za zapošljavanje rekao je za RTS da najveći broj poena za sredstva za samozapošljavanje dobijaju proizvodne delatnosti, zatim iz oblasti zdravstva i zdravstvenih usluga, kao i intelektualne delatnosti, među kojima su pravni poslovi.

Slede, kako je dodao, zanatske usluge i ugostiteljstvo.

Prema njegovim rečima, prioritet imaju mladi ispod 30 godina starosti, osobe sa invaliditetom, pripadnici romske populacije, lica starija od 50 godina, viškovi zaposlenih, ljudi iz hraniteljskih porodica, tamo gde su oba supružnika ostala bez posla.

Treći kriterijum, kako je naveo Knežević, je da li osoba koja aplicira ima poslovni prostor u vlasništvu ili zakupu.

– Za vlasništvo se dobija više bodova, a to se dokazuje kupoprodajnim ugovorom, overenim kod notara ili odgovarajućom dokumentacijom iz Republičkog geodetskog zavoda ili Poreske uprave – rekao je Knežević.

Kada je reč o kontroli sredstava, Knežević je istakao, da NSZ ima obavezu da isprati svakog dobitnika sredstava u roku od 12 meseci nakon zaključenja ugovora.

– Lice je obavezno da ta sredstva utroši onako kako ugovorne odredbe nalažu. Nakon toga donosi odgovarajuću dokumentaciju I potvrdu iz Poreske uprave da su porezi i doprinosi namireni – objašnjava Knežević.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *