Mustafa: Uključivanje Preševske doline u konačni sporazum je garancija mira između dva naroda

Bujanovac, 4. februar 2022. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa rekao je da neće biti trajnog mira ako se pitanje Bujanovca, Preševa i Medveđe ne reši konačnim sporazumom Beograda i Prištine oko Kosova.

-Uključivanje Preševske doline u konačni sporazum je garancija za mir između dva naroda – rekao je Mustafa u intervjuu za prištinski Bota sot.

On se pozvao na referendum iz 1992. godine kada su se Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izjasnili za prisajedinjenje Kosovu.

-Podsećam da je Skupština albanskih odbornika Preševske doline, kao najviši politički organ u Dolini, 14. jula 2018. godine izdala političko saopštenje kojim se traži da se poštuje volja Albanaca sa referenduma od 1. i 2. marta 1992. godine – reko je Mustafa.

Po njegovim rečima, Albanci su na tom referendumom proglasili političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom prisajedinjenja Kosovu.

-Ovaj referendum je bio jedan od najvažnijih političkih koraka Albanaca u Dolini. Ovo je trenutak kada je albansko stanovništvo ovih opština zavapilo svoju volju. Da Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao geografska celina, imaju teritorijalnu i političku autonomiju sa pravom prisajedinjenja Kosovu – kaže predsednik NSA.

Sada, kako je rekao, jeste na “Vladi Kosova i Vladi Srbije da se u ovom pogledu pronađu fleksibilna i kreativna rešenja.”

Mustafa je rekao i da Srbija nema kapacitet da napadne zemlju kao što je Kosovo, o čijim granicama brine NATO.




One thought on “Mustafa: Uključivanje Preševske doline u konačni sporazum je garancija mira između dva naroda

  1. Vasilije

    Uskoro nece biti linije trenutnog razgranicenja. Inace rezolucojom 1244 predvidjeno je da 1000 policajaca bude na granici prema albaniji i drugim privremenim drzavnim teritorijama.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *