Novinar Jeton Ismaili pisao Vučiću: Tužilaštvo mi nije zaštitilo porodicu, tražim da to učinite vi

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 4. februar 2022. – Jeton Ismaili, bujanovački novinar i urednik portala Folonline, uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministarki pravde i domaćim i međunarodnim organizacijama za zaštitu novinara, nezadovoljan odlukom tužilaštva o odbijanju krivične prijave protiv osumnjičenih za pretnje njegovoj porodici u avgustu 2020. godine.

Ismaili u pismu podseća da su pretnje njegovoj porodici upućene zbog izveštavanja portala koji uređuje u vezi sa pandemijom izazvanom korona virusom, ističući da je odluka Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Vranju doneta bez sagledavanja očiglednih činjenica i samo na osnovu lažnih izjava osumnjičenih.

– Zamenik tužioca nije uzeo u obzir upad osumnjčenih u moju kuću i pretnje koje su upućivane mojoj supruzi, već je prihvatio laži osumnjičenih da su oni navodno bili samo u blizini moje kuće. Čak i da je to tačno, zamenik tužioca se nije upitao, šta su osumnjičeni tražili u blizini moje kuće. Ova odluka tužioca je sumnjiva jer sigurno ima pozadinu u cilju sprečavanja vršenja profesionalnih zadataka u informisanju javnosti – kaže se u otvorenom pismu.

Ismaili je posebno ogorčen što ga je Tužilaštvo obavestilo da je odbacilo njegovu prijavu gotovo godinu dana po donošenju odluke (29. januar 2021.) i to tek nakon što je sam zatražio informaciju od odeljenja OJT u Bujanovcu u decembru prošle godine.

U otvorenom pismu je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Brnabić, Ministarstvo pravde, Visoki savet tužilaca da se pozabave ovim slučajem.

– Pozivam kolege iz organizacija za zaštitu prava novinara u zemlji i inostranstvu da osude ovaj čin i da zajednički pokrenemo novi postupak protiv osumnjičenih, uključujući i mere protiv zamenika tužioca u ovom predmetu, ali i drugih elemenata umešanih u ovaj proces – navodi Ismaili.

U pismu je pozvao i strane diplomatske misije da se svojim autoritetom angažuju na rasvetljavanju ovog slučaja i da se stave u njegovu, ali i odbranu svih njegovim kolega u Srbiji koji se suočavaju, kako je rekao, sa sramnim i skandaloznim odlukama tužilaštva i sudova.

Na kraju svog otvorenog pisma Jeton Ismaili je od Sektora za tehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio brzo rasvetljavanje tri slučaja pretnji u vezi sa pomenutim slučajem i privođenje pravdi osumnjičenih.

-Obaveštavam javnost da ću sa mojim slučajem ići do kraja, sve dok počinioci ne dobiju zasluženu kaznu – poručuje Ismaili.

Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Vranju donelo je Rešenje kojim se odbacuje krivična prijava protiv osumnjičenih M.I. i M.V. iz Velikog Trnovca, zbog krivičnog dela Ugrožavanje sigurnosti iz čl.138 st.3 Krivičnog zakona, zbog nepostojanja osnova sumnje da je učinjeno delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

O upadu u kuću i pretnjama porodici Jetona Ismailija, Bujanovačke su ranije pisale.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *