Prijava protiv bivšeg direktora Doma kulture zbog isticanja albanske zastave

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. februar 2022. (foto arhiva) – Zbog isticanja zastave Albanije u Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu pred sudom će odgovarati i bivši direktor ove ustanove Granit Sadriu, član Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Policija je protiv njega kao odgovornog lica podnela prekršajnu prijavu zbog toga što je 28. novembra prošle godine, na nacionalni praznik Albanaca Dan zastave, u maloj sali Doma kulture bila istaknuta albanska zastava.

„Navedenog dana u maloj sali Doma kulture bila je istaknuta zastava Republike Albanije, dok pored nje nije bila istaknuta zastava Republike Srbije, iako je obaveza da se pored zastave strane države istakne i zastava R. Srbije. Takođe, na početku programa bila je intonirana himna Republike Albanije“, navodi se u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka upućenom Prekršajnom sudu od strane policije, koji je objavio Sadriu.

Dodaje se da postoji osnovana sumnja da je ovakvim postupcima prekršen član 41 Zakona o izgledu i upotrebi grba zastave i himne, a Republika Srbija i njena obeležja izložena poruzi.

Sadriu je ovim povodom pozvan na saslušanje zakazano za 1. mart u bujanovačkom odeljenju Prekršajnog suda Vranje.

Poziv na sud zbog zastave Sadriu je okarakterisao kao „nastavak diskriminacije, progona i sistemske represije nad Albancima u Dolini“.

Na mestu direktora Doma kulture njega je u decembru prošle godine nasledio politički saborac iz PDP-a Jetmir Ismaili, o čemu su Bujanovačke već pisale.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *