Pajaziti: Kamberi ne može da bude prvi na albanskoj izbornoj listi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. februar 2022. Ukoliko Alternativi za promene ne pripadne prvo mesto na jedinstvenoj izbornoj listi albanskih stranaka za predstojeće parlamentarne izbore, jedinstvene liste neće ni biti, kaže za Bujanovačke šef bujanovačkog odbora ove stranke Arber Pajaziti.

On je tako potvrdio spekulacije da je mesto prvog kandidata za narodnog poslanika razlog za žestoke sukobe na relaciji Alternativa za promene – Partija za demokratsko delovanje (PDD).

Naglasio je, međutim, da se ne radi o samovolji Alternative niti o ličnim interesima, već isključivo o poštovanju kriterijuma i principa utvrđenih još 2020. godine prilikom formiranja izborne liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“

-Tada su sve stranke koje su učestvovale na parlamentarnim izborima i bile deo jedinstvene liste dogovorile i utvrdile jasan kriterijum da prvo mesto pripada stranci koja ima najviše odbornika u skupštinama Preševa, Bujanovca i Medveđe. Tada je to bio PDD i prvi na listi je bio njihov predsednik Šaip Kamberi. Sada je, međutim, Alternativa najjača albanska  stranka i nećemo odustati od onog što nam pripada ni pod kojim uslovima – naglašava Pajaziti.

Alternativa u Skupštini Preševa ima 15 odbornika, u Bujanovcu 3, a u Medveđi jednog, što je zbirno čini najjačom strankom sa 19 odbornika, iako je u sve tri opštine u opoziciji.

Na drugoj strani, Kamberijev PDD ima 17 odbornika i u vlasti je i u Bujanovcu i u Preševu.

-Nećemo popustiti PDD-u. Kriterijum je kriterijum i ne može da se menja kako i kad nekome odgovara. Oni hoće da budu prvi na listi, a nemaju niti jedan osnov za to. Nisu ni rekli na osnovu čega traže to prvo mesto – kaže Pajaziti.

Naglasio je da su namere Kamberijeve stranke postale jasne kada su sazvali sastanak za dogovor o izbornoj listi na koji predstavnici Alternative, kao najveće stranke nisu bili pozvani.

-Sastanak bi zapravo trebalo da organizujemo mi, kao najveća stranka, ali nije sporno ni da ga sazove bilo koja druga partija, dok god se poštuje ono što smo svi dogovorili 2020. godine – kaže Pajaziti.

Na pitanje da li će Alternativin kandidat za poslanika biti lider stranke Šćiprim Arifi, odgovorio je da to još nije odlučeno i da je to isključivo njihova interna odluka.

Ujedinjene albanske stranke su na prošlim parlamentarnim izborima dobile 26.500 glasova i osvojile tri poslanička mandata što je najbolji rezultat do sada.

Listu su činili kandidati PDD-a, Demokratske partije (DP), Alternative za promene, Pokreta za demokratski progres (PDP) i Pokreta za reforme Demokratske partije Albanaca.

Izlazak na izbore bez Alternative mogao bi da znači gotovo 8.000 glasova manje koliko je ova stranka osvojila zbirno na nedavnim lokalnim izborima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *