Javna rasprava o zaštiti Pčinje sledeće nedelje u Bujanovcu

Bujanovac, 12. ferbuar 2022. (foto Marko Mitrović) – Javna rasprava o predlogu Uredbe o zaštiti Predela izuzetnih odlika “Dolina Pčinje” biće održana 18. februara od 11 sati u Opštini Bujanovac.

U Trgovištu će rasprava biti održana dan ranije od 13 časova u maloj sali Doma kulture.

Rasprava je trebalo da bude održana početkom januara, ali je otkazana zbog bolesti predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine.

Bujanovačke su ranije pisale da uredba predviđa da u  “Dolini Pčinje” bude zabranjena izgradnja hidroenergetskih objekata, uključujući i regulaciju i pregrađivanje vodotoka.

Međutim, predstavnici Evropske zelene partije i Udruženja građana “Odbranimo Košutnjak” predali su Ministarstvu za zaštitu životne sredine primedbe na uredbu zatražili odlaganje donošenja dok se ne uradi revizija, prenele su Južne vesti.

Zamerke su to što je, kako kažu, predviđeno da pod zaštitom bude manje od polovine ukupne površine koju dolina reke Pčinje obuhvata, čime je ostavljen prostor za izgradnju mini-hidroelektrana, a pogrešno su definisani i stepeni zaštite pojedinih delova područja, čime se omogućava otvaranje rudnika.

Javni uvid u nacrt uredbe o Dolini Pčinje bio je omogućen od 17. decembra do 5. januara 2022. godine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *