Jednim “klikom” do bolovanja, recepta, zakazivanja pregleda

Bujanovac, Beograd, 12. februar 2022.- Recepti, otvaranje bolovanja, zakazivanje pregleda i laboratorijske  analize biće dostupni građanima Srbije preko interneta u naredne 4 godine.

Radi se o Programu digitalizacije u zdravstvenom sistemu koji je usvojila Vlada Srbije koji podrazumeva i povezivanje podataka državnog, vojnog i privatnog zdravstva u jedan integrisani sistem.

Na sajtu Vlade Srbije navodi se da će svaki pacijent imati jedinstveni elektronski zdravstveni karton sa svim ličnim zdravstvenim podacima u koji će uvid imati lekari koje posećuje.

”Među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja kao nosilac programa i druge institucije, nalaze se eUput, eBolovanje, kao i elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlim osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama” – navodi se u saopštenju.

U okviru ove usluge, kreiran je i portal eZdravlje, pa najavljuju da će oko 100.000 zdravstvenih radnika imati obuke za pružanje elektronskih usluga.

”Cilj je da se uz pomoć telemedicine svaki lekar tokom godine smanji broj pregleda u ordinacijama za 1.100, što bi značajno rasteretilo sistem, smanjilo gužve i učinilo zaštitu dostupnijom”.

Izradu Programa i pratećeg akcionog plana podržali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i projekat CHISU, finansiran od USAID-a.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *