Akcija Milijarda je ustala i u Bujanovcu: Stop nasilju nad devojčicama i ženama

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 15. februar 2022. –  U okviru svetske kampanje “Jedna milijarda ustaje”  na gradskom trgu u Bujanovcu organizovana je  akcija sa ciljem da se javnosti ukaže na postojanje rodnog nasilja nad devojčicama i ženama.

– To je kampanja koja se već godinama organizuje u svim zemljama sveta i prepoznatljiva je po tome što se na javnim mestima, na trgovima i ulicama, plesom borimo protiv rodnog nasilja nad devojčicama i ženama – rekla je za naš portal Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava.

Istakla je da je akcija “Jedna milijarda ustaje” najveća u istoriji međunarodnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i devojkama.

– Statistika je poražavajuća i kaže da jedna od tri žene na svetu doživi neki vid nasilja, uglavnom fizičko i seksualno nasilje, a to znači da je milijarda žena na svetu izložena rodnom nasilju, pa otuda i taj naziv – dodaje Antić Ristić.

Pojašnjava da je ova kampanja zapravo protestni skup čiji je cilj da se skrene pažnja javnosti da je odgovornost za glasnim iskazivanjem “NE” nasilju nad ženama na građanima i građankama, kao i da se pokaže solidarnost sa devojčicama i ženama koje žive u situaciji nasilja.

– U Srbiji, svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina doživi seksualno nasilje, a čak 74 odsto to  ne prizna i nikome se ne obrati za pomoć. Ovom kampanjom šaljemo poruku svim devojčicama i ženama koje trpe nasilje da nisu same i da izlaz postoji – rekla je Melanija Trajković, jedna od učesnica akcije.

U okviru performansa “plesom protiv nasilja”, aktivisti Odbora i lokalnih nevladinih organizacija i udruženja, poručili su da i Bujanovac učestvuje u ovoj globanoj kampanji.

Puštanjem balona da slobodno polete u nebo, aktivisti su simbolično poslali poruku za rodnu slobodu devojčica i žena u svim zajednicama i na svakom kutku planete Zemlje.

Istovremeno sa svetskom kampanjom “Jedna milijarda ustaje”, SOS Kutak za devojke iz Vranja kao jedan od Programa Odbora za ljudska prava, obeležio je Dan zaljubljenih sloganom “Nasilje # Ljubav”.

Akciju je organizovao Odbor za ljudska prava iz Vranja uz podršku Građanskih inicijativa.

Organizacija Odbor za ljudska prava Vranje dobitnik je svetske nagrade “Sa i za devojke”, a Program SOS Kutak za devojke proglašen je najboljim Programom za devojčice uzrasta od 13 do 18 godina na svetu, u Evropi i srednjoj Aziji.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *