Ministarstvo: Proverite da li ste na biračkom spisku

Bujanovac, 18. februbar 2022. – Građani Srbije mogu da provere da li su upisani u birački spisak, ali i tačnost podataka kako bi 3. aprila mogli da glasaju, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Kako navode iz Ministarstva, upis, izmena, dopuna ili ispravka, kao i brisanje iz biračkog spiska obavlja se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana koji se podnosi opštinskoj ili gradskoj upravi.

Građani koji žele da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak i da li su im podaci tačni mogu to da učine u opštinskoj ili gradskoj upravi prema prebivalištu ili na sajtu Ministarstva.

– Svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na podacima iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija i javnih isprava, o čemu odgovarajuće rešenje do zaključenja biračkog spiska donosi opštinska , odnosno gradska uprava, a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana izbora rešenje donosi Ministarstvo – navodi se u saopštenju.

Na rešenje opštinske, odnosno gradske uprave građani mogu podneti žalbu Ministarstvu u roku od 24 sata od kada su primili rešenje, a protiv rešenja Ministarstva mogu podneti tužbu Upravnom sudu.

Zahtev da glasaju u inostranstvu oni koji imaju boravište van Srbije, mogu podneti preko diplomatsko-konzularnog predstavništva najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska.

Iz Ministarstva podsećaju da je jedinstveni birački spisak javna isprava i navode da će birački spiskovi sa svim promenama biti zaključeni 18. marta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *