Na prelazima Preševo i Prohor Pčinjski zaplenjeno 90.000 evra

Bujanovac, 2. mart 2022. (foto Uprava carina) – Na graničnim prelazima Preševo i Prohor Pčinjski carinici su u prethodnih nekoliko dana sprečili dva pokušaja nelegalnog prenosa deviza preko granice i zaplenili ukupno 91.000 evra.

Prvi slučaj zabeležen je 28. februara na prelazu Preševo, kada je radi detaljne kontrole na ulazu u Srbiju izdvojen automobil “bmw“, kojim je sam putovao 46- godišnji muškarac sa kosovskim dokumentima.

Na pitanje da li ima nešto za prijavljivanje putnik je odgovorio odrično, nakon čega su carinici prilikom pregleda njegovog automobila u pregradi vozačevih vrata pronašli 80.000 evra, saopšteno je juče iz Uprave carina.

Koverat sa novčanicama od po 500 evra bio je dobro sakriven ispod raznih sitnica i muzičkih diskova.

Nadležni sud će u prekršajnom postupku odlučivati o sudbini 70.000 evra, koliko iznosi razlika između otkrivene i dozvoljene sume, koja se ne mora prijavljivati prilikom prelaska granice.

U drugom slučaju koji se desio na prelazu Prohor Pčinjski, zbog neprijavljivanja deviza u prekršaju se našao bračni par makedonskih državljana.

Oni su putovali automobilom nemačkih registarskih oznaka, a kada su radi kontrole zaustavljeni na izlazu iz zemlje, rekli su da nemaju ništa da prijave.

Utvrđeno je međutim, da vozač u ličnoj torbici ima 30.000 evra za koje nije posedovao potvrdu o unosu, dok je u tašni njegove supruge pronađeno još 11.000 evra.

Nakon što je putnicima vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, uz prekršajnu prijavu do okončanja sudskog postupka zadržana je suma od 21.000 evra.

Kako bi se izbegle ovakve situacije iz Uprave carina podsećaju da svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti treba prijaviti prilikom svakog prelaska državne granice, kao i da takva procedura ne traje više od nekoliko minuta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *