fbpx

NBS kontroliše i kažnjava menjačnice koje podižu kurs evra

Bujanovac, 7. mart 2022. Posle pritužbi građana i saznanja da kurs u menjačnicama nije u skladu sa predviđenim odlukama Narodna banka Srbije (NBS) započela je kontrolu menjačnica u Srbiji.

Kako je saopšteno iz NBS, prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.

– Napominjemo da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima Narodne banke propisana prekršajna odgovornost: za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara – navedeno je na sajtu NBS.

Ministar finansija Siniša Mali takođe je naglasio da je protivzakonito bilo kakvo „profiterstvo“ na kursnim razlikama, komentarišući povećanu kupovinu deviza u Srbiji od početka rata u Ukrajini.

Iz NBS upozoravaju da ukoliko u postupku kontrole utvrde nezakonitosti, odnosno nepravilnosti, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji se upućuje nadležnom prekršajnom sudu, NBS može doneti i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da ovlašćeni menjač nije izvršio nalog za otklanjanje nezakonitosti, odnosno nepravilnosti koji mu je dat u postupku kontrole menjačkog poslovanja.

– Još jednom ističemo da nema razloga razloga za paniku, da Narodna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila – saopšteno je iz NBS.

Zvanični srednji kurs danas je 117,61 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Bujanovačke su u petak pisale o variranju kursa evra.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *