Vučić: Struja neće poskupeti sada, ali nemoguće da u Srbiji bude najjeftinija

Bujanovac, 9. mart 2022. (foto TV B92)  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da “neće biti poskupljenja struje u ovom trenutku”, ali da je nemoguće da imamo najnižu cenu struje u regionu, što je sada slučaj.

„Ne mogu da se ponašam kao da sam u kampanji, ne mogu da lažem narod. Neće biti poskupljenja u ovom trenutku, ali je nemoguće da imamo ubedljivo nižu cenu od Severne Makedonije, Albanije, Crne Gore…“, rekao je Vučić u utorak uveče u emisiji Fokus na TV B92.

Izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja iz Srbije biće zabranjen od četvrtka, najavio je  Vučić, a država će doneti odluke koje će osigurati snabdevenost gorivom bez većeg skoka cene.

Rekao je i da je pripremljena odluka Vlade o izuzimanju carina na uvoz nafte iz trećih država, kako bi se osigurala puna snabdevenost našeg tržišta.

Vučić je naveo da je danas cena evro dizela na pumpama 179 dinara po litri, a sutra će u veleprodaji biti 193 dinara.

-To znači da svi koji prodaju dizel po ceni od 179 dinara gube novac. Gubi NIS ali on može to da izdrži, ali male pumpe ne mogu, jer je to bez marže čistih 14 dinara gubitka u ovom trenutku – rekao je i dodao da će trgovci naftom imati maržu 6 dinara.

Rekao je da će biti doneta odluka, pošto država ima pravo takozvane indeksacije kada dođe do velikih poremećaja na svetskom tržištu, o odricanju dela akcize.

-Država plaća 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče, da bi mogla da stabilizuje cene, da ne idemo u inflaciju, da ljudi mogu da se osećaju sigurno – ukazao je on.

Time bi cena evrodizela bila 181 dinara, što bi bilo za samo dva dinara veća nego sada.

Takođe se donosi odluka, najavio je, da za poljoprivrednike država subvencioniše, da cena na NIS-ovim pumpama za njih ostane 179 dinara, najmanje narednih mesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

Istakao je da ćemo za sebe i za region imati dovoljno, ali da mu sve što se dešava u svetu liči na smak sveta u ekonomskom smislu i tako razarajuće da za to nema leka.

Po njegovim rečima, Srbija drži čvrsto i kurs dinara, napominjući da Rojters večeras piše da se EU sprema za recesiju, a bio je planiran rast.

Naglasio je da Srbija ima 13 milijardi deviznih rezervi plus zlatne rezerve, nema problema sa likvidnošću banaka, dok je dinar stabilan i u ovim uslovima.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *