InterCOOLtura, animirani film bujanovačkih đaka

Bujanovac, 22. mart 2022. – Učenici iz srpske, romske i goranske zajednice u bujanovačkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević“ napravili su animirani film “InterCOOLtura” uz podršku Škole animiranog filma (ŠAF) iz Vranja.

– Tema interkultura je izabrana kao lajt motiv, a osnovna misao je bila da se radom na izradi animiranog filma deca dublje upoznaju kako sa svojom tako i sa drugim kulturama i da uvide značaj različitosti – kaže za Bujanovačke Maja Antić Jovanov, koordinator projekta i pomoćnica direktora osnovne škole.

Kroz proces stvaranja animiranog filma, dodala je,  učenici su uz podršku stručnjaka izrazili svoje ideje i iskustva u oblasti interkulturalnosti, suživota i bogatstva različitosti i nenamteljivo učili jedni o drugima.

Tokom šest radionica za izradu animiranog filma, uz mentorstvo  ŠAF-a, 25-oro bujanovačkih osnovaca starijih razreda upoznali su se sa osnovnim pojmovima u animiranom filmu, kako se film pravi, koliko je potrebno slika za jednu sekundu filma.

 

– Animirani film je popularan i prihvaćen u svim uzrastima. Takav film na jednostavan, ali izražajan način prikazuje važne sadržaje, podstiče na diskusiju i razvija mišljenje, a naši učenici su se učestvujući u procesu stvaranja filma, najpre lepo zabavili, a potom i naučili nešto novo – navela je Antić Jovanov.

Ono što povezuje autore filma, učenike 5, 6 i 7 razreda osnovne škole je motivacija za kreativno izražavanje kroz promociju humanih vrednosti, bez obzira na različit uzrast, različite kulturne krugove i različitu društvenu pozadinu.

Mentori iz ŠAF-a, Miroslav Đerić i Slavoljub Simonović, su na duhovit način probudili interesovanje kod učenika za ovaj medijum.

– Film je trenutno u montaži i uskoro će biti premijera koju očekujemo s nestrpljenjem. U planu je da uradimo i “film o filmu”, proces nastajanja samog animiranog filma koji su deca osmislili i kako su crtali delove filma uz sugestije i vođstvo stručnih ljudi – dodaje Antić Jovanov.

Radionice su realizovane u okviru projekta “Nove ekonomske mogućnosti za povratnike i vulnerabilne kategorije građana u južnoj i istočnoj Srbiji”, koji sprovodi Care international Balkans, Udruženje građana “NEXUS-VRANJE” i ENECA, a finansira nemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *