Obezbeđen prostor za bujanovačku decu sa smetnjama u razvoju

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 24. mart 2022. – Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju biće otvoren u prostorijama Sportske hale “Mladost” u Bujanovcu.

Inicijativa za otvaranje dnevnog boravka potekla je od bujanovačkog Udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju “Moji snovi”.

Od ideje do realizacije, prema rečima Irene Stojmenović, jedne od osnivača Udruženja, put je dugačak i težak.

– Prvi korak je načinjen, prostorije su obezbeđene, ali nas očekuje još dosta posla. Ono što sve nas motiviše u Udruženju jeste da nastupamo sa ciljem da deci omogućimo bezbedan kutak za igranje i vežbanje, a da pri tom roditeljima pružimo podršku – kaže Irena.

Otvaranje dnevnog boravka bi, kako kaže, u mnogome doprinelo poboljšanju položaja dece sa smetnjama u razvoju.

Nabavka rekvizita i opreme koja je neophodna za rad sa decom, uređenje prostora prema njihovim potrebama i sklonostima, samo su neki koraci u čijoj realizaciji je neophodna pomoć celokupne lokalne zajednice.

– Planiramo i angažovanje stručnih lica poput logopeda, defektologa, fizijatra koji će sa decom da rade vežbe. Otvorena je i opcija angažovanja personalnih asistenata koji će čuvati decu, jer nam je cilj da dnevni boravak bude dostupan deci i roditeljima tokom celog dana – dodaje Irena.

Svojim idejnim rešenjem i pružanjem pomoći u uređenju prostora kako bi deca sa smetnjama u razvoju dobila svoj kutak iz snova, kako kaže Irena, pružio je i bujanovčanin Mladen Mladenović, budući arhitekta.

– Dosta ljudi se do sada javilo, onih koji su zainteresovani da nam pružanjem svojih usluga pomognu. Međutim, neophodno je uključivanje svih nas, cele zajednice da zaokružimo našu priču i da deci obezbedimo savršeno mesto za boravak – kaže Irena.

Udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju “Moji snovi” osnovano je nedavno sa ciljem da se organizovano i odgovorno bore za njihova prava i dostojanstven život, o čemu su Bujanovačke pisale.

Inicijativu za otvaranje dnevnog boravka podržali su Opština Bujanovac i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *