Protesti Srba na Kosovu, Kvinta i EU: Smirite tenzije

Bujanovac, 25. mart 2022. (foto Kosovo online) – Povodom današnjeg protesta Srba na Kosova zbog zabrane održavanje srpskih izbora od strane vlasti u Prištini oglasile su se države Kvinte i Evropska unija i dve strane da se uzdrže od bilo kakve retorike ili delovanja koji bi mogle povećati tenzije.

Šefovi diplomatskih misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Evropske unije su u zajedničkom saopštenju  izrazili zabrinutost zbog rizika od eskalacije situacije na Kosovu zbog protesta u nekoliko gradova sa srpskom većinom.

Kako javljaju kosovski mediji, veliki broj Srba se već okupio u Mitrovici I Gračanici.

“Građani imaju pravo na mirna okupljanja, ali i odgovornost da takva okupljanja ostanu mirna i da ne postanu nasilna. Među našim zajedničkim demokratskim vrednostima su prava na mirno okupljanje i da se naš glas čuje, a to su prava koja su organi za sprovođenje zakona odgovorni da štite. Organi za sprovođenje zakona imaju obavezu da čuvaju javni red i to treba da čine bez kršenja demokratskih principa slobode govora i okupljanja”, navodi se u saopštenju koje je objavila ambsada SAD u Prištini.

Učesnici protesta u Severnoj Mitrovici predvođeni čelnicima Srpske liste držali su transparent na kom je pisalo „Kurti, srušio si Briselski sporazum, srušio si sve“, dok je sa protesta u Gračanici poručeno da je „namera onih koji čine vlast u Prištini da Srbi zauvek napuste Kosovo“, javlja N1.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *