Gradi se džamija u Ulici Save Kovačevića u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. mart 2022.- Da postoje plan i namera da se u centru Bujanovca izgradi džamija potvrdio je danas našem portalu predsednik bujanovačkog odbora medžlisa Islamske zajednice u Srbiji Ragmi Destani. Destani kaže da je pre tri nedelje opštinskom Odeljenju za urbanizam podnet zahtev za građevinsku dozvolu.

Džamija treba da bude izgrađena u ulici Save Kovačevića, stotinak metara od gradskog trga, na parceli koju je pre 5 godina ustupio vlasnik jedne bujanovačke trgovinske firme.

Ulica Save Kovačevića u centru Bujanovca

Bujanovačke su na licu mesta zatekle prizor koji liči na gradilište, ali je Destani demantovao da je izgradnja džamije počela, naglašavajući da će sačekati dozvolu.

-Pretpostavljam da se radovi na parceli izvode po nalogu vlasnika, ali izgradnja još uvek nije počela. Mi čekamo dozvolu, projekat je u proceduri i naš arhitekta radi na tome – kaže Destani.

Srbi, vlasnici okolnih kuća, kažu za Bujanovačke da se nadaju da izgradnja neće biti dozvoljena.

-Čuo sam da planiraju da grade džamiju, ali zvanično nam niko ništa nije rekao, valjda treba nešto da pitaju i nas koji živimo ovde. Ako je to tačno organizovaćemo se pa ćemo videti šta dalje – kaže jedan meštanin.

Informacije o izgradnji džamije Bujanovačke su najpre pokušale da dobiju od načelnika opštinskog Odeljenja za urbanizam Basrija Memetija koji nije odgovorio na naš poziv.

Međutim, na sms poruku sa pitanjem da li je podnet zahtev za dozvolu za izgradnju džamije naknadno je odgovorio da „u Odeljenju nemaju takav zahtev“.

Islamska zajednica u Srbiji (sedište u Novom Pazaru), sa muftijstvom preševskim, samo je jedna od zajednica koje okupljaju islamske vernike u opštini Bujanovac.

U Bujanovcu je aktivna i Islamska zajednica Srbije, čije je sedište u Beogradu i još dve manje verske organizacije.

U samom gradu trenutno postoje tri džamije: jedna u Kosovskoj ulici u kojoj se okupljaju albanski vernici, dok se u druge dve okupljaju vernici iz romske zajednice.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *