Ukrajinci dolaze u Vranje

Bujanovac, 28. mart 2022. – U Centru za azil u Vranju trenutno su smeštena 42 državljana Ukrajine, a među izbeglicama je 15-toro dece.

Nakon što su pre dve nedelje u Vranje stigle četiri porodice iz Ukrajine, broj izbeglih je uvećan, a prema rečima Slobodana Savovića, koordinatora za jug Komesarijata za izbeglice, oni koji dođu u prihvatni centar uglavnom tu i ostanu, pišu Južne vesti.

– Bilo je par njih koji su otišli dalje, ali to je sve razumljivo. Svako ide gde misli da će mu biti bolje. Svakog dana neko dolazi, mesta imamo još uvek, što je najbitnije – rekao je Savović.

Kako prenosi RTS, Ambasada Ukrajine u Srbiji zadovoljna je obezbeđenim uslovima, a pored Komesarijata, situaciju će pratiti i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Korisnici Centra za azil u Vranju imaju dvokrevetne, trokrevetne, po potrebi i višekrevetne sobe, trpezariju, dnevni boravak, dečiji kutak i zdravstvenu ambulantu.

Korisnici su uglavnom iz Donbasa i Kijeva, imaju pristup internetu i u kontaktu su sa članovima porodice koji su ostali u Ukrajini.

U Srbiji je do sada registrovano 4.200 državljana Ukrajine, neki su u tranzitu, a pojedini ostaju kod rođaka i prijatelja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *