Bujanovački osnovci na međunarodnom testiranju

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 6. april 2022. – Učenici četvrtog razreda bujanovačke Osnovne škole “Branko Radičević” u utorak su učestvovali u testiranju u međunarodnom istraživanju TIMSS 2023 ( Trends in International Mathematics and Science Study) iz oblasti matematike i prirodnih nauka.

U istraživanju TIMSS 2023 učestvuje više od 60 država, a ove godine je OŠ “Branko Radičević” jedna od 30 škola u Srbiji koje su odabrane za ovaj projekat.

U probnom testiranju koje nudi digitalni format testiranja učestvovala su dva odeljenja četvrtog razreda.

– Osnovna škola je u testiranju učestvovala i pre četiri godine. Po proceni učenika, ovaj test je bio srednje težine, a rezultate ćemo znati nakon obrade od strane Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja – rekla je za Bujanovačke, Maja Antić Jovanov, pomoćnica direktora.

Dodala je da bi rezultati ovih istraživanja trebalo da posluže kao sredstvo i vodič za strateško planiranje, donošenje odluka i prilagođeno ulaganje u bolje obarzovanje.

– Rezultati nam mogu pomoći u izradi novih predmetnih kurikuluma, preispitivanju uloge i funkcije nastavnog materijala i unapređenja kompetencije nastavnika, a to su sve ključni elementi kojima se gradi bilo koji uspešan obrazovni sistem koji može usmeriti mlade generacije ka boljoj budućnosti – istakla je Jovanov.

Realizacija TIMSS testiranja učenika četvrtog razreda sprovodi se uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

TIMSS 2023 je osma procena koja omogućava zemljama učesnicama da prate napredak u svojim obrazovnim sistemima i poboljšaju nastavu, kao i učenje matematike i prirodnih nauka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *