fbpx

Kamberi traži ponavljanje izbora u Bujanovcu, Preševu i Medveđi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 6. april 2022. Predvodnik liste Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi traži da se parlamentarni izbori u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ponove. Kamberi se oglasio nakon što je postalo izvesno da albanske stranke nemaju dovoljno glasova za bar jedan poslanički mandat.

Kaže da je izbore obeležila slaba izlaznost Albanaca, a potom i da je izborni proces bio nedemokratski, jer su albanski glasači uklanjani sa biračkih spiskova putem pasivizacije prebivališta.

-Mnogim Albancima je uskraćeno osnovno pravo – pravo glasa. Time je izborni proces postao nedemokratski, a izbori neslobodni. S toga, izbore u Preševskoj dolini treba ponoviti, a pre toga treba rešiti problem svakog građanina Preševske doline kojem je  onemogućeno pravo učešća na izbore – pisao je Kamberi na Fejsbuku u utorak.

Pravo glasa na izborima 3. aprila u opštini Bujanovac imalo je 43.119 građana, odnosno 526 manje nego na izborima 2020. godine.

Međutim, albanske stranke su u Bujanovcu na ovim izborima dobile gotovo 3.000 glasova manje u odnosu na prošle.

Po zvaničnim podacima, na izbore je u nedelju izašlo 34,4 odsto birača, dok je izlaznost 2020. bila 10 odsto veća.

Na nivou cele zemlje i uzevši u obzir ukupan broj glasova, albanske stranke su izgubile neverovatnih 13.500 glasova.

Jedinstvena lista je na prošlim izborima dobila 26.500 glasova, a iste stranke, podeljene na dve liste, na ovim izborima imaju oko 13.000 glasova.

Dramatičnih promena u broju građana sa pravom glasa nije bilo ni u opštini Preševo, u kojoj su Albanci u ogromnoj većini.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.