Svetski dan Roma u Bujanovcu: Turniri, koncerti, prijem kod Arifija (foto)

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 8. april 2022. – U okviru obeležavanja Svetskog dana Roma (8. april) u Bujanovcu se igra turnir u malom fudbalu, dele paketići deci, a  u  Domu kulture “Vuk Karadžić” od 16 časova počinje tradicionalni koncert. Delagaciju Roma predvođenu Ademom Salihijem, odbornikom u bujanovačkoj skupštini, danas je primio predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Arifi je obećao da će se nastaviti i sa drugim projektima i ulaganjima širom opštine Bujanovac, bez obzira na nacionalnu, versku ili rasnu pripadnost.
-Opština Bujanovac je realizovala više infrastrukturnih projekata u naseljima naseljenim Romima, finansijski podržava sportski klub, kulturno društvo i nevladine organizacije romske zajednice – poručuju iz Opštine.

Program obeležavanja Dana Roma u Bujanovcu počeo je u četvrtak otvaranjem turnira u malom fudbalu na kojem su odigrane utakmice veterana.

-Danas smo imali i prijem kod predsednika opštine Nagipa Arifija, nakon čega smo našim mališanima podelili paketiće na gradskom trgu, nastavlja se turnir u malom fudbalu, a tradicionalni koncert biće održan u Domu kulture – kaže Salihi.

On je svim Romima uputio čestitke povodom današnjeg dana i izrazio nadu da će se saradnja sa lokalnom vlašću nastaviti.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine, u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 4. do 8. aprila 1971. godine.

Prema zvaničnim podacima i popisu stanovništva iz 2011. godine, u Srbiji živi 147.604 Roma.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *