Baza Jug: Počela međunarodna obuka za mirovne misije

Bujanovac, 12. april 2022. (foto MO, arhiva) – U vojnoj bazi “Jug” kod Bujanovca počeo je međunarodni kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama. Kurs organizuje Centar za mirovne operacije Vojske Srbije.

Polaznici petodnevnog kursa, za čije je izvođenje Centar za mirovne operacije sertifikovan od strane Integrisane službe Ujedinjenih nacija za obuku, narednih dana će se osposobljavati za primenu koncepta zaštite civila u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija u skladu sa mandatom misije i pravilima angažovanja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Programom su obuhvaćeni teorijski sadržaji o savremenim izazovima i prioritetima mirovnih operacija, konceptima i standardima Ujedinjenih nacija u vezi sa zaštitom civila, kao i uvežbavanje propisanih procedura u situacijama kada su životi civila u zoni operacije neposredno ugroženi.

“Realizacija ovog kursa predstavlja potvrdu opredeljenosti Vojske Srbije da se prilikom angažovanja jedinica u multinacionalnim operacijama preduzimaju sve neophodne mere za zaštitu civila, što je i jedan od osnovnih zadataka u misijama Ujedinjenih nacija”, navode iz ministarstva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *