Srbija među vodećim zemljama Evrope po količini popijenog alkohola

Bujanovac, 14. april 2022. – Iako za Bujanovac nema preciznih podataka, Srbija ima više od 200.000 registrovanih alkoholičara i nalazi se na 12. mestu u Evropi i među prvima na Balkanu po količini popijenog alkohola.

Na godišnjem nivou njen građanin prosečno popije oko 11 litara alkohola, dok je svetski prosek šest, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Kako je za RTS rekla dr Nataša Dostanić, specijalista psihijatrijei rukovodilac Kliničkog odeljenja za alkoholizam, više faktora dovodi do alkoholizma, a to sustruktura ličnosti, sam alkohol kao supstanca i okolina.

– Alkohol kao supstanca dovodi kratkoročno do poboljšanja raspoloženja, smanjuje anksioznost, napetost i oslobađa od depresije. Svakako da je značajan faktor rizika i porodično okruženje, prijatelji i društvo i šira socijalna sredina u kojoj je to ponašanje prihvatljivo, navela je Dostanićeva.

Ukazala je i na porast trenda alkoholizma među ženama.

Precizirala je da je standardno piće prema SZO jedno pivo od 330 mililitara, jedna čaša vina od 140 ili jedno žestoko piće od 40 mililitara.

Pojašnjava da je za žene rizično konzumiranje alkohola više odjednog standardnog pića dnevno, odnosno više od dva standardna pića u jednoj situaciji, a za muškarce je to više od četiri standardna pića u jednoj situaciji.

-Alkoholizam kao bolest je prisutan ako osoba nastavlja sa prekomernim konzumiranjem alkohola uprkos postojanju očiglednih posledica koje su direktno povezane s tim konzumiranjem. Posledice mogu biti različite-zdravstvene, porodične, profesionalne, socijalne, naglasila je doktorka.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *