Svetski dan slobode medija: Gušenje medijskih sloboda ugrožava ostala prava građana

Bujanovac, 3. maj 2022. –  Svetski dan slobode medija, 3. maj, Srbija i ove godine dočekuje u medijskom mraku, upozoravaju novinarska udruženja, tražeći da vlast efikasno reši slučajeve pretnji novinarima i o tome obavesti javnost.

Prema Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je zauzela 79. poziciju i nalazi se u kategoriji problematičnih zemalja. Od zemalja u regionu od Srbije je jedino lošije rangirana Albanija, koja se nalazi na 103. mestu, pokazuje izveštaj Reportera bez granica.

Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine.

U “problematične” zemlje spadaju Slovenija koja je zauzela 54. mesto, Severna Makedonija koja je na 57, Crna Gora na 63. i Bosna i Hercegovina na 67. mestu.

U regionu Zapadnog Balkana jedino se Hrvatska nalazi u kategoriji “zadovoljavajućih” i zauzima 48. mesto.

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” i Koalicija za slobodu medija, upozoravaju javnost da urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih standarda savremenog demokratskog društva.

– Bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima i represiji. Kada imamo medijski mrak, sva ljudska prava su ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno, navodi se u saopštenju.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) ukazali su da na javnoj sceni Srbije dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći i da je govor mržnje postao normalizovan u političkom narativu.

– Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije posatju ključna poluga za manipulisanjem javnjim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Kako se dodaje, godinama unazad se guše mediji koji deluju u skladu sa kodeksom struke, a napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima.

– Ne dozvolite da u vašim sredinama lokalni moćnici kroje pravila igre, već podržite lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne interesima centara moći. Slobodni mediji obezbeđuju moć u rukama građana, jer su oni kontrolori donosioca odluka, stoji u saopštenju.

Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja garantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *