Vučić: Hranu imamo, energenti problem

Bujanovac, 4. maj 2022. (Foto arhiva) – Srbija će imati dovoljno hrane za svoje stanovništvo, ali će obezbeđivanje energenata biti veći problem, rekao je  Aleksandar Vučić predsednik Srbije u Grčkoj, gde je prisutvovao početku izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu, prenosi N1.

Po njegovim rečima, pored hrane ključni problem u svetu i Srbiji je obezbeđivanje energenata, ali problem predstavlja i inflacija i nemogućnost izlaska na finansijska tržišta.

Govoreći o problemu snabdevanja energentima, Vučić je naveo da je pred Evropom i Srbijom “najteža zima od 1950. godine” i podsetio je da Srbiji predstoje pregovori sa Rusijom o novim isporukama gasa, jer će se 99  odsto gasa i dalje, bar u narednih nekoliko godina, dobijati iz te zemlje.

Ukazao je da još godinu ipo neće biti moguće da se povlači konvertovanizemni gas iz tečnog gasa iz LNG terminala u Aleksandrupolisu.

– Za to vreme i Srbija i Bugarska moraju da završe interkonektor, ali Srbija mora da gradi interkonektor i prema Severnoj Makedoniji, ukoliko toj zemlji puste deo gasa iz gasovoda TAP, rekao je Vučić.

Istakao je da će “dati sve od sebe” da obezbedi potrebne energente za građane i privredu, ali da to ne može da garantuje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *